Saradnja sa "Hrono Magazin" se i ovog meseca nastavlja te tekst koji se nalazi u decembarskom broju magazina možete pročitati i ovde na blogu.pod lupom slatkisi


Prošli ste period restrikcije i konačno ste zadovoljni svojim izgledom i kilažom. Jedva ste dočekali momenat kada ćete moći da umesite neki slatkiš i onda se nalazite u moru nekih novih pojmova, namirnica i ne znate kako da ih pravilno koristite.
Pre svega, sa slatkišima ne treba da preterujete, jer budite iskreni prema sebi, nisu vas ugojili meso i salate. Budite umereni, za početak odaberite voće sa nižim glikemijskim indeksom ili crnu čokoladu, pa tek onda pređite na pravljene slatkiše. Tako savetuju nutricionisti Centra dr Gifing i to je za organizam koji je bio u nekom restriktivnom periodu najbolji prelazak na vanrestriktivnu ishranu.
Beli šećer i vanrestrikcije ne treba koristiti. Zdravije opcije su svakako stevija, agavin sirup, fruktoza, kokosov šećer... Svaka od ovih zamena za šećer ima drugačiju slatkoću u odnosu na šećer te bi najbolje bilo da prilikom kupovine obratite pažnju o natpisu na etiketi koliko grama ili kašika zamenjuju beli šećer.
Najčešće korišćena zamena koja je jedina dozvoljena i u restrikciji jeste stevija. Stevija je prirodna namirnica, biljka koja raste i koja se vekovima koristi u Južnoj Americi. U sastav stevije ulaze glikozoidi koji mogu biti od 250 do 450 puta slađi od šećera. Velika prednost stevije jeste to što nema glikemijski indeks, nema kalorije i ugljene hidrate. Pogodna je i za dijabetičare. Prilikom kupovine obratite pažnju da kupujete onu steviju koja u sebi sadrži minimum 95% steviol glikozoida. Steviju možete pronaći u prahu, u vidu tableta, tečnu ili kao biljku. Koji god oblik da rešite da koristite, budite obazrivi prilikom njenog doziranja jer previše stevije može da da gorak ukus. Neka pakovanja stevije u jednoj ravnoj kašičici mogu da zamene i do 100 gr šećera.
Druga najčešća korišćena zamena za šećer je fruktoza. Fruktoza je voćni šećer. Može se u svom prirodnom obliku naći u voću i nekim vrstama povrća. Za razliku od stevije, fruktoza ima glikemijski indeks ali on je prilično nizak, iznosi 23 te je zbog toga takođe pogodan i za dijabetičare kao i za period vanrestrikcije. Kada je doziranje u pitanju, 10 grama frkutoze zamenjuje 14 gr šećera.
Agavin sirup takođe predstavlja prirodni zaslađivač koji se dobija od plave agave. Ima veoma sladak ukus, 30% slađi od običnog šećera ali istovremeno ima nizak glikemijski indeks, 17. ¾ kašike je dovoljna za zamenu 1 kašike šećera.
Kokosov šećer među ovim zamenama ima najviši glikemijski indek, 35, ali svakako je mnogo bolja opcija koristiti upravo njega nego beli šećer. U sebi sadrži i bezbroj vitamina i minerala a proizvodnja kokosovog šećera je potpuno prirodna bez ikakvih hemikalija i aditiva. U upotrebi zamenjuje običan beli šećer u odnosu 1:1.
Pored ovih nabrojanih zamena za šećer koje je najbolje koristiti u filovima i tečnim slatkišima, treba spomenuti i sveže urme koje je najbolje koristiti kao zaslađivač u smesama koje su guste ili u korama koje se ne peku. Sveže urme su prilično slatke i njihovim mlevenjem se pretvaraju u pastu, koju možete stavljati umesto zaslađivača u razne energetske barove, kuglice, koru za cheesecake i slično. Prilikom kupovine obratite pažnju da vam ne prodaju kandirane, zaslađene urme.
Svaki slatkiš, pored šećera uglavnom sadrži i brašno. Brašno svakako možete koristiti i ona koja ste koristili i u periodu restrikcije. Ipak, ako radite neke finije kolače, sa tanjim koricama, nešto što je potrebno razvući, oblikovati rukama, gledajte da koristite ipak meko speltino brašno. Ovo brašno je više puta prosejano, glatko je i najsličnije je običnom belom brašnu.
Kako mleko ne treba koristiti ni nakon perioda restrikcije, odlična zamena za njega može biti bademovo, susamovo, od lešnika ili kokosovo mleko. Bademovo, susamovo ili mleko od lešnika možete napraviti i sam. Potapanjem preko noći a zatim uz dodavanje čiste vode i mlevenjem u blenderu i  nakon toga ceđenjem. Deo koji vam ostane kada se mleko procedi možete staviti u kolače. Ili uz dodatak malo proprženih lešnika i svežih urmi možete napraviti odlične kuglice ili energetski bar. Ukoliko se rešite da kupite ova mleka, obratite pažnju na sastav jer je većina ovih mleka ima dodate šećere.
Ako rešite da pravite kolače u kojima je nephodno želirati voće ili fil najbolje je da se koristi agar agar. Agar agar je biljni želatin, nema miris, ukus niti boju te je odličan za korišćenje u kolačima. Koristi se kao i običan želatin. Rastvaranjem u malo vode a zatim se dodaje u fil. 10gr agar agara (1 kesica) se stavlja na 400ml tečnosti. Potrebno je par sati da se smesa drži u frižideru da bi se sve steglo. Agar agar može da se nađe u radnjama zdrave hrane mada ih ima i u boljim i većim super marketima. Pre korišćenja, svakako još jednom pročitajte uputstvo sa ambalaže i držite se tih smernica.
Većina ostalih namirnicama koja se koristi u poslasticama se može koristiti i u hrono slatkišima, puter, prašak za pecivo, soda bikarbona, jaja, slatka pavlaka, kakao, crna čokolada, voće... Ne zaboravite da ne treba da preterujete sa slatkišima i potrudite se uvek da koristite što kvalitetnije namirnice. I najbitnije, uživajte, u novoj liniji, zdravijem životu i slatkišima...

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: