mozzarella 1575065 960 720

Svako od pacijenata Centra za hrono ishranu dr Gifing je priča za sebe i svako dobija poseban program ishrane prilagođen rezultatima analiza. Kako je često pitanje ono o ishrani nakon perioda restrikcije, pokušaću da odgovorim na uobičajene nedoumice. Ipak, imajte u vidu da su ovo samo opšte preporuke i da je u praksi svako priča za sebe!

Najveći broj ljudi će nakon perioda restrikcije moći da se pridržava sledećih 10 pravila:

1. Nakon restriktivnog perioda, između obroka trebalo bi da prođe minimalno 3h – optimalno 4h.    
2. Doručak je najfleksibilniji i nutritivno najbogatiji obrok. Nakon restrikcije možete kombinovati u istom obroku 2 mlečna proizvoda po Vašem izboru – ali vodite računa da mlečno i dalje ne konzumirate baš svakodnevno. Maksimalno bi bilo oko 4 puta nedeljno.
3. Kada je u pitanju ručak, i nakon restriktivnog perioda, trebalo bi  posebno da povedete računa o namirnicama koje kombunujete. Ponovo se u  ishranu vraćaju mahunarke: pasulj, grašak, bob, sočivo, boranija – kao i žitarice poput pirinča i kukuruza. Skrobno povrće više nije na „crnoj listi“, a ponekad možete konzumirati i integralnu testeninu.
4. Važno je da testo ili skrob nikad ne mešate sa mesom ili ribom. U danima kada se konzumira integralna testenina, trebalo bi smanjiti unos proteina – kako za doručak, tako i za večeru. Cilj je da omogućimo što bolju energetsku iskoristljivost ugljenih hidrata i ne usporavamo bazalni metabolizam. Testenina nije preporučljivo konzumirati (za ručak) dva dana za redom.
5. Hleb, testenine, pirinač i skrobna povrća se konzumiraju najkasnije do 15h.
6. Integralni, basmati ili crveni pirinač, može se ponekad kombinovati sa „slabijim“ proteinima (ribom), ali najbolje je sa pečurkama i svežim sezonskim salatama.
7. Meso za ručak možete zameniti i celim jajima u kombinaciji sa grilovanim, dinstanim ili svežim povrćem.
8. Nakon restrikcije, u posle podnevnim časovima (17-19h po letnjem računanju vremena, ili 16-18h po zimskom) dozvoljena je konzumacija slatkiša. Idealna vrsta namirnica je sezonsko, citrusno ili sušeno voće, crna čokolada, integralni keks sa sušenim voćem, voćna salata sa šlagom od slatke pavlake, domaći kolači, slatke pite od heljdinih ili ražanih kora. Dozvoljeni su svi orašasti plodovi (badem, lešnik, orah, indijski, brazilski, pekan, kesten, kikiriki, pistaći…). Voće i slatkiše nikad ne bi trebalo kozumirati uz ili nakon obroka.
9. Ove vrste napitaka su dozvoljene: voćni sokovi bez dodataka šećera, kafa, biljni ili voćni čajevi… Dakle sve osim gaziranih napitaka, koji sadrže šećere ili veštačke zaslađivače.
10. Za večeru, više ne morate konzumirati samo jednu vrstu zelenog povrća. Dozvoljena je kombinacija paradajza, crvene paprike, krastavca… Za večeru, ponekad možete napraviti osvežavajuću mešanu salatu, sa mladim bezmasnim sirom (bez mesa i ribe).

Svakako bih za kraj preporučila da uživate u povratku „novih“ namirnica na meni – ali da istovremeno imate na umu da kršenje pravila može ponovo da vas vrati na početak.

Mirjana Ljutić, nutricionista

Tekst je u celosti preuzet sa sajta "Centra za hrono ishranu dr Gifing" uz dozvolu autora. Link teksta OVDE

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: