0 02 01 8786c45f8add1c886f7dc6b129b81f6db348ac678488d7d0b4175f898ce9caf9 fullI ovog meseca blog HronoHrana je sarađivao sa časopisom "HronoMagazin". U nastavku se nalazi ceo tekst o trikovima u kuhinji.

Kulinarstvo je veština
, zanat i uči se godinama isto kao i mnogi drugi zanati. Kuhinju pre svega treba voleti i posvetiti joj se jer tako ćete dobiti vrhunska jela u kojima će uživati svi oni za koje kuvate. Vremenom pokupite trikove, pronađete prečice, steknete rutinu i kuvanje postaje zadovoljstvo, ne obaveza. Tokom mog hrono iskustva, upoznala sam mnogo osoba koje su zavolele kuvanje upravo pored hrono ishrane kao i one kojima su hrono početci bili upravo i početci u kulinarstvu. Ovaj tekst je upravo za njih, trikovi koji iskusni kuvari prećute i trikovi od kojih su jela upravo baš zato dobra.

 

 


1.    Ne stavljajte meso iz frižidera da se peče
Jedna od vrlo čestih kulinarskih grešaka jeste upravo ovo, meso direktno iz frižidera se stavlja na vreo tiganj. Na ovo gledajte isto kao na to kako se vi osećate kad izađete iz klimatizovane prostorije na letnjih +30 stepeni. Telo doživi temperaturni šok i počinje da se znoji. Upravo to se dešava i sa mesom. Svi sokovi će izaći iz mesa i meso će se skupiti i postati tvrdo i žilavo, a to sigurno ne želite da vam se desi. Zato je neophodno da meso odstoji na sobnoj temperaturi i da se na taj način pripremi za pečenje, sasvim je dovoljno da to bude 30 minuta.
2.    Uvek, ali uvek dobro zagrejte tiganj za pečenje mesa
Tiganj treba dobro zagrejati pre svega da bi se toplina ravnomerno raširila po  celoj površini. Dobrim zagrevanjem tiganja sprečavamo da se meso zalepi i da se podjednako ispeče.
3.    Meso ne bockajte i ne okrećite previše dok se peče
Nakon što je meso odležalo na sobnoj temperaturi i nakon što se tiganj dobro zagrejao i stavili ste meso da se peče i u tiganju treba mesu posvetiti pažnju. Prilikom stavljanja mesa u tiganj, uvek prvo stavite meso na onu stranu koja je bila okrenuta ka gore, na taj način ćete moći da začinite i drugu stranu mesa, ukoliko niste i sokovi iz mesa će se ravnomerno rasporediti. Meso tokom pečenja ne treba okretati previše. Pustite da se dobro ispeče jedna strana a zatim meso okrenite na drugu stranu. Prilikom okretanja meso ne treba bockati viljuškom, na taj način omogućavate sokovima iz mesa da izađu i na taj način se meso isušuje. Dodatni savet za bolji ukus je da pri kraju pečenja mesa dodate kockicu putera i neko aromatično bilje, recimo ruzmarin, kad se puter otopi, kašikom prelivajte meso. Na ovaj način ćete dobiti puniji, pojačani ukus mesa.
4.    Meso ostavite nakon pečenja da odmori
Ukoliko ste spremali biftek, stejk, šnicle, dovoljno će biti da meso odleži 5 do 10 minuta. Ukoliko pečete veće komade mesa, cela krmenadle, pile i slično, ostavite da meso odstoji i 15tak minuta. Dok je meso vruće, mišićna vlakna se skupljaju i raspršuju sok. Ako se meso iseče odmah, sokovi će izaći i meso će biti suvo. Stajanjem, meso se odmara i na taj način svi sokovi ostaju pravo u mesu.
5.    Pravilno koristite noževe
Jedna od čestih grešaka kod početnika je što jedan nož koriste za sve, sečenje mesa, rezanje hleba, filetiranje, seckanje povrća. Dugački rebrasti nož koristite za peciva, veliki nož sa većom oštricom koristite za sečenje velikih komada mesa i za seckanje povrća.  Mali oštri noževi su idealni za čišćenje povrća i voća kao i za seckanje. Zaobljeni noževi su idealni za nanošenje namaza na peciva. Dodatni savet je da uvek koristite oštar nož, nikako tup i budite dodatno pažljivi prema svojim prstima.
6.    Koristite odgovarajuću dasku za sečenje namirnica
Sigurno ste čuli više puta da nije isto ako koristite drvene i plastične daske. Neki osporavaju jedne, neki druge. Bez obzira za koju da se odlučite gledajte da je daska dovoljno velika da na nju može da stane i veći komadi povrća kao i veće parče mesa. Ukoliko ste koristili dasku za sečenje mesa, pogotovo piletine, obavezno je operite pre sledeće upotrebe. Dodatni savet, ispod daske za sečenje, stavite vlažnu krpu, na ovaj način vam daska neće kliziti.
7.    Pravilno odlažite povrće
Neko povrće nikada ne treba držati u frižideru. Tu svakako spada krompir, beli luk, crni luk. Jedna od čestih namirnica koja se pogrešno drži u frižideru je i paradajz. Skladištenjem paradajza u frižideru na niskim temperaturama se znatno menja ukus istog  te postaje bezukusan. Paradajz držite na otvorenom, normalne, sobne temeprature, bez direktne sunčeve svetlosti.
8.    Koristite jaja sobne temperature
Bilo da jaja pripremate za doručak ili ih koristite za neku hrono poslasticu idealno bi bilo da su ona sobne temperature. Kolači ili peciva pripremljeni sa takvim jajima će biti znatno vazdušastiji i mekani. Dodatni savet je da isto uradite i sa puterom ili sa nekim od biljnih mleka (bademovo, susamovo, kokosovo) ukoliko ih koristite za pripremu hrono poslastica.
9.    Koristite suve začine i aromatično bilje
Iako su mnogi na ovim prostorima odrasli na jednom začinu, onom žutom, potreudite se da se u vašoj kuhinji nađu i prirodni suvi začini. Iznenadićete se kakve fantastične ukuse možete dobiti. Za početak uzmite par najčešće korišćenih, suvi origano, mleveni korijander, mleveni ruzmarin, kajenski biber, celerova so, carry prah, kurkuma. Svaki od ovih začina pojačava ukus određenog mesa ili povrća a uz malu pretragu na internetu možete saznati dosta o njima.
10.    Merite namirnice za pripremu sa odgovarajućim alatom
Za neka jela nam nije potrebna vaga ili šolja ali za pripremu poslastica je i više nego neophodna. Čvrste namirnice kao što su puter, brašno, zaslađivači merite sa vagom dok one tekuće merite sa šoljom koja ima oznake za tečnost.
11.    Pranje sudova
Potrudite se da sudove perete dok kuvate, na ovaj način ćete smanjiti količinu istih koje morate oprati nakon jela. Noževe nikada nemojte prati u mašini za sudove, na ovaj način se oni tupe. Blender ili multipraktik je najlakse oprati tako sto se sva hrana izvadi iz njih a zati se stavi mlaka voda sa malo tečnosti za pranje sudova i uključi se na par sekundi da voda spere preostalu hranu.
12.    Koristite pek papir
Slavite dan kada je ovaj izum stvoren. Korišćenje pek papira olakšava vađenje hleba iz modli, peciva se ne lepe za pleh. Ukrasnim korpicama od pek papira dobićete i dodatno dekorisane mafine. Dodatni savet je da papir koristite i za pečenje ribe. Stavite povrće na dno, preko nje ribu, začinite i umotajte papir tako da su sve namirnice unutra. Ovim pečenjem zadržavate sve ukuse u samoj hrani. Budite dodatno oprezni nakon pečenja i otvaranja ovog paketića da vas para ne opeče.
13.    Koristite kvalitetne namirnice i planirajte obroke
Kvalitet igra značajnu ulogu u ukusu hrane. Odvojite malo više novca za kvalitetno hladno ceđeno ulje kojim ćete začiniti salatu. Uvek birajte zdrave, cele plodove na pijaci, na taj način ćete uštedeti i nećete bacati hranu koja se pokvari. Potrudite se da napravite plan jela za više dana a ukoliko nemate mogućnost da kuvate svaki dan, na ovaj način ćete uštedeti na vremenu i nećete doći u priliku da nemate gotov obrok.
14.    Dodatni saveti
Kad mutite belanca u čvrst sneg, činija uvek mora da bude suva i čista. Dodajte dodatno prstohvat soli da se bolje umute. Beli luk brzo i lako gori, tako da prilagodite temperaturu i pazite na njega. Koristite sveže ceđen limun, nije ga toliko teško iscediti. Ako pripremate uvek isti recept za hleb, unapred možete pomešati potrebne količine brašna te prilikom pečenja dovoljno da izmerite brašno samo jedanput. Semenke uvek sameljite neposredno pred upotrebu, pogotovo lan koji samleven ukoliko dugo stoji gubi svoja svojstva. Ne zaboravite na hranu u rerni ili na šporetu. Dobro operite svo povrće pre upotrebe, pogotovo salate, začinsko bilje, praziluk. Pečurke nikada nemojte da perete, očistite ih posebnom četkicom za njih ili suvim sunđerom.
15.    Uživajte u kuvanju.

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: