Maj 2013 - Oktobar 2014U životu su malobrojni trenuci koji se pamte za ceo život a jedan od takvih je svakako septembarski dan 2013. godine. Dok sam zajapurena i crvena kao vino u licu pokušavala da uradim dvadeseti trbušnjak na spravama u Košutnjaku jedna starija ženica mi je prišla. Prvo bojažljivo a onda sigurna u sebe počela je da mi priča o hrono ishrani.

Tada sam težila 102kg, barem ono što sam znala jer sam se nakon te težine bojala da stanem na vagu. Te jeseni, 2013. godine u Srbiji se nije pisalo i pričalo o hrono ishrani, nije postojao nijedan blog koji se bavio tom temom. U nekom delu malog mozga mi je zazvučalo poznato to o čemu gospođa priča a ja sam nekako kao hipnotisana klimala glavom da, da, da, znam o čemu pričate misleći u sebi, ženo pusti me da se izdišem ugušiću se upravo uradih 20 trbušnjaka. Posle par dana mi je ona opet prošla kroz glavu i tad sam rešila da malo proguglam šta je to hrono ishrana uopšte. Kao što rekoh, blogova nije bilo, samo jedna FB grupica, sa svega par stotina članova, jedan blog na kojem je zbrda zdola bilo ispisano šta je hrono i pdf dokument "Mala škola fiziologije" dr Gifing. Sad već nadaleko čuveni priručnik sam odmah download-ovala i shvatila da ne mogu da ga čitam sa kompjutera te sam poslala mužu da mi ga iskopira. Do kraja dana ja sam već u svojoj glavi rešila da od sutra počinjem i da me ništa neće pokolebati na tom putu. Mužu nisam ništa rekla, kao ni onda kad sam ostavljala cigarete, ne jer ne bih imala podršku već naprotiv, nisam imala podršku od same sebe. Nakon 45 dana imala sam 11 kilograma manje a onda sam shvatila da je najpametnije da se obratim Centru dr Gifing za stručnu podršku. U početku sam bila vrlo nepoverljiva, ipak se tad o toj vrsti ishrane pričalo vrlo malo, ali već nakon 5 minuta razgovora sa nutricionistom shvatila sam da je to to. Videli su ogromni problem sa teškim metalima i intolerancijom na iste, što nije bila slučajnost ni nagađanje jer sam par meseci pre toga imala trovanje živom. Dobila sam svoje lične smernice, podršku koja mi je trebala i dalje je bilo sve mnogo lakše.
Skoro tri godine kasnije, osnivač sam jedne od najvećih srpskih, da ne kažem balkanskih grupa na temu ishrane. Grupa "Hrono ishrana, bez cenzure" je u trenutku pisanja teksta upravo prešla broj od 130.000 članova i nema tendenciju da prestane da raste. Pored grupe vodim ovaj blog koji je pokrenut u saradnji sa Centrom dr Gifing i bez čije nesebične podrške i pomoći, pre svega stručnim savetima, se nikad ne bih usudila da vodim, jer moja je struka progamerska, ne nutricionistička. Za ove tri godine bilo je mnogo uspona i padova, što privatnih, što poslovnih. Ovaj poslednji na ličnom planu me je totalno dotukao i vratih nekih 15kg, od toga 10 za mesec dana. Hrono ovde nije kriv, kriva sam ja, moj okidač je stres, patim od emocionalnog prejedanja, na to se doda insulinska rezistencija i hipotireoza i kilogrami kada se ne pazi na ishranu se lepe brže nego super lepak.
Nakon što sam došla sebi i rekla ok to je to, bilo pa prošlo, idemo dalje, bio je red da se vratim onom čemu znam. Hrono ishrani. Ono što me je pre 3 godine privuklo ovome jeste jednostavnost programa i to što ne moram da merim pre svega svoje zalogaje. Stvarno ne želim da oduzimam, množim i delim grame, proteine, visine, težine. Ja sam moju matematiku položila na fakultetu sa čistom desetkom. Hrono ishrana dr Gifing je jednostavna, sam malo pravila, koja kada se poštuju daju fenomenalne rezultate. Dokazala sam to sebi i drugima jednom a za neverne, biće i drugog puta ;) Objavljujem rat kilogramima, ko je samnom?

Jelovnik za 10 dana u periodu restrikcije

Dan 1
D - 2 parčeta hleba, tahini od suncokreta, pečenica, 5 cherry paradajza - RECEPT
R - Krmenadla sa roštilja i grilovano povrće, patlidžan, paprika, tikvica - RECEPT
V - Čorba od kelerabe sa belim mesom - RECEPT

Dan 2
D - 2 jaja, 5 špargli, 5 šnita pancete, 3 tanka parčeta hleba - RECEPT
R - Batak i karabatak, pirinač od karfiola - RECEPT
V - Miks zelenih salata, dimljena pastrmka

Dan 3
D - 3 parčeta hleba, tahini od suncokreta, 3 pečenice - RECEPT
R - Svinjski ražnjić, grilovana paprika, salata od kupusa i paradajza
V - Omlet od tikvice sa 2 belanceta

Dan 4
D - 2 Natašine lepinje, puter, domaći sudžuk - RECEPT
R - Juneće šnicle, kupus salata, paradajz i luk
V - Belo meso, rukola, zelena salata

Dan 5
D - 2 Natašine lepinje, 3 jaja na oko
R - Pikantni svinjski ražnjići, salata od paradajza, krastavca, luka i par maslina - RECEPT
V - 1 paprika, 2 belanceta

Dan 6
D - 2 Natašine lepinje, MAMA's ajvar, pečenica
R - Jagnjetina, karfiol sa ruzmarinom i paprikom
V - Rendana keleraba i tunjevina u maslinovom ulju

Dan 7
D - 3 tanka parčeta hleba, 2 jaja, špargle, 5 šnita pancete - RECEPT
R - Gulaš, tikvica, salata od paradajza - RECEPT
V - Pileće ćufte sa miksom zelenih salata - RECEPT

Dan 8
D - 3 tanka parčeta hleba, ajvar, pečenica - RECEPT
R - Obrnuta pastirska pita, svež kupus sa peršunom - RECEPT
V - Losos pastrmka i brokoli - RECEPT

Dan 9
D - 3 tanka parčeta hleba, humus - RECEPT
R - sladak kupus sa svinjskim mesom, 2 sveže šargarepe - RECEPT
V - Belo meso i zelena salata

Dan 10
D - Pasta Karbonara - RECEPT
R - Batak i karabatak, bećarac od paprike, luka, prokelja i par crnih maslina
V - Šaran iz rerne, kupus sa peršunom - RECEPT

Napomene:
Za recept pored jela kliknite na reč "recept". Jela koja nemaju link su jednostavno pripremljena, grilovano meso i salata.
Za salate koristim isključivo limunov sok i morsku so.
U receptu za "Natašine lepinje" koristim vodu i 1 jaje, bez mlečnih proizvoda.
Kafu ne pijem, samo limunadu, čaj od nane i čaj od ćurokota i naravno čistu vodu.
Ovaj jelovnik je ono što sam jela u prethodnih 10 dana. Nije idealno ali se trudim da jedem što raznovrsnije povrće i meso i da dva ista jela ne ponavljam kao ni vrste proteina. Mlečne proizvode ne koristim jer sam intolerantna na njih a i smetaju mojoj hipotireozi. Ono što mi za sada nedostaje jeste fizička aktivnost što se nadam da će se promeniti u bliskoj budućnosti.
Raspored obroka: doručak u 9h, ručak u 14:30, večera u 20h.Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: