13483238 10154319964459851 1259038873676933729 o

Saradnja sa "Hrono Magazin" se i ovog meseca nastavlja te tekst koji se nalazi u julskom broju magazina možete pročitati i ovde na blogu.

Na prvi pogled, hrono ishrana i godišnji odmor, zvuči kao prava noćna mora. Ali to što ste vi na odmoru ne znači da to treba da vam predstavljati izgovor, već suprotno, izazov.
Da krenemo obrnutim redom, od večere. Pod predpostavkom da se nalazite na moru, problem večere je rešen sam od sebe. Idealna prilika da uživate u svežoj morskoj ribi. Ukoliko ste u banji ili planini, u prvom restoranu ili ako ste u privatnom smeštaju, ribarnici, možete pronaći svežu pastrmku. Salata treba da bude lagana, kao i glavni protein, zelena salata, svež spanać ili malo prodinstan na maslinovom ulju sa dodatkom belog luka i začinjen sa malo tucane ljute paprike, sveži krastavci, kupus salata. Izbor u letnjem periodu je šarenolik, samo izaberite ono što volite. Preporuke lekara jesu da jedemo što više ribe, pogotovo one morske, plave ribe, tako da vam je ovo idealan period da isprobate različite vrste i uvrstite ih u svakodnevni meni i nakon povratka sa odmora.
Ručak na moru zna da bude prava noćna mora, pogotovo ako u celu priču dodate i odlazak i dolazak sa plaže zbog dece i njihove dremke ili ukoliko spadate u mlađu populaciju pa vaše društvo želi da odete na gyros. Ukoliko odlazite do vašeg smeštaja, u vreme ručka, savet je da deo istog pripremite u jutarnjim časovima, tako ćete nakon povratka imati samo da dovršite jelo ili eventualno da spremite  salatu. Dobre kvalitetne šnicle koje su zalivene sa mašću ili uljem mogu da stoje i po par dana u frižideru bez problema, samo je potrebno da ih izvadite i eventualno ugrejete. Uz njih poslužite svežu salatu. Još jedan od brzih ručkova jeste svakako klasičan bolonjeze sos. Dinstano mleveno meso na luku, uz dodatak začina sa paradajz pelatom. Može se spremiti dok se pripremate oko doručka i prvog odlaska na plažu a jelo može bez problema da se podgreje a ostaće i mlako do vašeg povratka sa plaže. Uz njih pripremite špagete od tikvica i svežu salatu. Po ovom principu možete pripremiti i gulaš i poslužiti uz pire od karfiola. Još jedan od dobrih izbora jesu i čorbice. Kako je leto u punoj jeku, pijace i marketi su prepuni povrća pa pored dobre hrane imate i mogućnost da upoznate lokalnu kulturu, namirnice i stanovništvo. Uz čorbicu poslužite salatu i grilovano meso ili ako više volite, meso skuvajte zajedno sa povrćem. Ukoliko se ne vraćate sa plaže u smeštaj, uvek vam je sigurna opcija da ponesete salatu i grilovano meso. Držite to u hladu, pored nekog hladnog pića.  Takođe možete zalediti i dve manje flašice sa vodom i to držati pored vašeg jela. Na ovaj način se jelo neće pokvariti a vi ćete imati vaš hrono obrok.
Na kraju tj na početku vašeg dana, doručak. Koliko god mu se radujete u kućnim uslovima on iz nekih razloga izaziva najviše panike među onima koji se pridržavaju hrono ishrane. A doručak je ustvari najjednostavniji od svih obroka. Za početak, ponesite vaš hleb, onaj koji inače pravite ili onaj koji kupujete po hrono pravilima. Iz iskustva znate da hrono hlebovi bez problema mogu da ostanu jestivi i do 7 dana. Čuvajte ga u kesi i u frižideru, na ovaj način ćete mu održati svežinu i produžiti rok trajanja. Pre jela možete ga tostirati u običnom tiganju ukoliko nemate toster. Uz hleb jedite, sve ono što inače jedete i kod kuće. Jaja, suhomesnati proizvod, neki od mlečnih proizvoda, namazi, sveža salata. Bilo da ste se opredelili da te namirnice ponesete od kuće ili da ih kupite na moru, pročitajte deklaraciju. Ukoliko vam se učini neki od sastojaka sumnjiv, izaberite nešto drugo. Još jedna dobra opcija za doručak na moru su cela zrna žitarica. Ona će vas dugo držati sitim a zauzimaju malo prostora prilikom pakovanja i nećete imati strah da će se u putu pokvariti. Savet plus je da u male kesice za zamrzivače kod kuće odmerite količinu žitarica koju pojedete za jedan obrok. Na ovaj način ćete poneti tačno koliko vam treba i lakše ćete sve upakovati. Pored hleba i žitarica za doručak, uvek dobra opcija jesu i palačinke. One se brzo prave i možete ih ispeći za par dana i držati u frižideru, pokrivene folijom ili sa tanjirom da se ne bi osušile. Što se tiče sastojaka za palačinke, brašno, so, takođe možete premeriti i upakovati u male kesice za zamrzivač.
Dodatne namirnice koje vam mogu zatrebati, so, biber, semenke, možete spakovati u plastične kutijice dok one tečne kao recimo ulje u flašicama koje možete pronaći u boljim plastičarskim radnjama.
Ukoliko spadate u onu grupu koja šporet ne želi da vidi na odmoru, sigurna sam da ćete u svakom restoranu pronaći ono što je po hrono pravilima :)

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: