Emin slatki kupus

5.0/5 rejting (7 glasovi)
 • Autor:: Aleksandra
 • Vreme: 2 sata
 • Broj porcija: 4
 • Kompleksnost: Lako
Emin slatki kupus

Sastojci

 • 1/2 kupusa (srednje veličine)
 • 2 glavice crnog luka
 • 3 čena belog luka
 • 5 šargarepa
 • 1 konzerva paradajza u komadu
 • 600 gr svinjskog mesa (plećka ili but)
 • so, biber, aleva paprika, lorberov list
 • 5 sušenih paradajza

Postupak

 1. Odrasla sam u patrijahalnom okruženju gde je bilo sasvim normalno da sve poslove u kući obavlja žena. Ne mogu reći da je mom ocu bilo ispod časti da se uhvati usisivača ili pegle ali moram priznati da sam ga iza istih retko viđala. Jednim delom jer je veći deo mog života proveo van kuće, na službenom putu, drugim delom jer je moja majka i pre nego što se on prihvatao posla izgovarala "pusti ja ću". Vremenom je prestao i da se nudi a mamino "pusti ja ću" je preraslo u "sve je na meni".
  Filozofija moja majke "ja znam najbolje" i "daj meni" je pratila celo moje detinjstvo. Tako se kod nas fil za torte i kolače mutio isključivo ručno jer ruka umuti bolje nego mikser, a ko nije mutio šam za puslu tortu rukom ne zna šta su to bicepsi i tricepsi. Ne sećam se tačnog datuma kad je moja majka počela da koristi mikser ali postalo je prekasno za neke usađene navike u nama. Iste sam prvo viđala kod mog brata, prvi se osamostalio i zasnovao porodicu. I bilo mi je sasvim neshvatljivo da jedan muškarac širi veš, pere sudove ili usisava a da žena dozvoljava. Godinama kasnije sam zasnovala svoj dom i prve odlike moje majke sam prepoznala u sebi posle par meseci zajedničkog života sa mojim dragim. A moj dragi, Crnogorac pravi, ali sa stažom od 10 godina života van roditeljskog doma. U početku se bunio i gurao i gde mu je mesto i gde nije a ja sam kao mantru ponavljala "pusti ja ću" sasvim nesvesno šta radim za svoj budući zajednički život. U nekom trenutku zajedničkog života sam videla sebe kao moju majku i shvatila da moje "pusti ja ću" mi dugoročno neće doneti ništa dobro. Za početak sam pustila uređaje da ušetaju u moj dom i prihvatila činjenicu da jeste tačno da ruka neke stvari lepše iseče, umuti, oblikuje, obriše ali da se na duži vremenski period ne isplati trošiti energiju i vreme kada postoje uređaji koji će to još savršenije uraditi umesto nas.

  Tako je u moj život ušetala gospođica Ema, osvojena jednim delom mojom zaslugom, dobrim receptom i idejom, a drugim delom zahvaljujući prijateljima i članovima naše "male" FB grupe. Gospođica Ema je našla istog momenta kako je ušetala u moj dom počasno mesto na radnom delu jer sam poučena iskustvom svojih prijateljica znala da ukoliko je odložim u kutiji i izvadim samo kad mi treba, istu neću koristiti nikada. Koristim je svakog dana, nekad jednom, nekad više puta, samo onog Crnogorca iz moje priče, nikako da naviknem da "pusti ja ću" više ne važi i da sam uvela novu mantru "dođi da mi pomogneš". Ali reći ću vam u poverenju nije da ne možemo Ema i ja sve same, već lepše je u društvu :)

  P.S. Gospođica Ema u punoj snazi secka luk, šargarepu i kupus
  ema kupus

   

   

   

 2. Iseckati luk i prodinstati ga na malo ulja od koštica grožđa. Dodati i beli luk. Kada je luk postao staklast ubaciti šargarepu i dinstati 10tak minuta a zatim dodati meso. Dinstati dok meso ne poprimi boju sa svih strana uz dodatke začina. Ja uvek stavim so, biber, alevu papriku i lorberov list kao i seckani peršun i sušeni paradajz. Promešati meso i začine a zatim staviti i paradajz, seckani kupus i naliti ključalom vodom da tek prekrije kupus.

  Temperaturu smanjiti na sredju vrednost i ostaviti da se krčka narednih pola sata do sat u zavisnosti od veličine komada mesa.

 3. Napomena: Šargarepu možete koristiti u kuvanju ali je prilikom jela izbegnite. Kupus je namirnica sa "negativnim" kalorijama tj potrebno je potrošiti više kalorija da je svarite nego što ona ima, te i ako vam promakne koja šargarepica nije ništa strašno ;)

   

Podelite ovaj recept

Ostavite komentar

Komentarišete kao gost.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: