Hrono kiseli krastavci (kornišoni)

4.0/5 rejting (5 glasovi)
 • Autor:: Aleksandra
 • Vreme: 72 sata
 • Broj porcija: 12
 • Kompleksnost: Lako
Hrono kiseli krastavci (kornišoni)

Sastojci

 • 5 kg kornišona
 • 0.5 kg morske soli
 • 1-2 kašike semenke slačice
 • 1-2 kašike korijandera
 • 1-2 kašike crnog bibera
 • 10 lovorovog lista

Postupak

 1. Prirodna fermentacija povrća je najzdravija i najbolji način da ukiselite povrće. Pod prirodnom fermentacijom recimo se čuva kiseo kupus koji se na ovim prostorima tradicionalno ostavlja na jesan i koristi vrlo često i do kasnog proleća. Kako kupus, tako se i ostalo povrće može ukiseliti prirodnim putem, samo uz pomoć soli i vode.

 2.     Krastavce oprati, naređati u veću posudu i dobro posoliti. (ja ovo radim u kanti) Krastavci treba da budu dobro beli od soli. Posudu poklopiti i promućkati je da se so ravnomerno raspodeli po svim krastavcima. Ovako pripremljene krastavce treba ostaviti na hladnom mestu 24h i svremena na vreme ih protresti da se so rasporedi jer će one vremenom početi da puštaju vodu.
      Nakon 24h, izvaditi ih iz posude i poređati u drugu, staviti začine po ukusu, ja sam stavljala slačicu, korijander, biber i lovorov list i preliti sa vodom u kojoj je rastvoreno 1% morske soli. Neophodno je da krastavci budu u vodi, od gore, staviti čistu pamučnu krpu. Ovako pripremljene krastavce držati na toplom mestu. Vremenom će se pojaviti pena na vrhu a kada ona nestane, počeće proces kiseljenja i tad treba proveriti ukus, da li volite više ili manje kiselo.(ukoliko stavljate kiseo kupus, primetićete da je ovo isti proces. Nakon 48 sati proverite ukus krastavaca, ukoliko vam je toplo na mestu gde ih čuvate brže će se ukiseliti. Meni je trebalo oko 60-ak sati da dobijem ukus koji želim).
      Krastavce izvaditi iz rastvora, poređati u čiste tegle, u svaku teglu staviti opet malo semenka slačice, jer je ono prirodni konzervans kao i recimo koren rena koji možete staviti, i naravno opet po ukusu, ostale travke, ja sam opet stavila korijander, biber i lovor. Naređane krastavce preliti sa blago zasoljenom vodom, dobro zatvoriti i staviti na krpu u dublji lonac na pasterizaciju. Preko krpe i teglica sipati vodu, tako da prekriju vrh, vodu zagrevati postepeno do 70 stepeni a zatim ostaviti na toj temperaturi da se kuvaju 30minuta. Najbolje bi bilo da se ovako tegle i ohlade u vodi. Nakon toga teglice sa krastavcima čuvajte na hladnom i mračnom mestu. Posle otvaranja ih držite u frižideru.

 3.     Napomena: Seme slačice i koren rena su prirodni konzervansi pa ne bi bilo loše da nešto od ta dva obavezno stavite.
      1% soli se računa u odnosu na količinu vode koju stavljate. Dakle, na 100ml vode stavljate 1gr soli.
      Ukoliko nemate termometar za vodu, 70 stepeni približno je kada voda naglo počne da isparava i kada je nemoguće držati ruku u njoj.
      Ja sam za proces soljenja i posle kiseljenja koristila veliku plastičnu kantu sa poklopcem, vi možete koristiti i keramičku, staklenu, plastičnu posudu.
      Na ovaj način možete kiseliti i drugo povrće, kao recimo feferone (recept videti kliknom OVDE), karfiol, tikvice, papriku itd.

Podelite ovaj recept

Ostavite komentar

Komentarišete kao gost.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: