paprikaJedno od tradicionalnih jela na kojem sam ja odrasla. Kako sam živela u Vojvodini logično je bilo da smo pokupili dosta običaja od naših suseda, Mađara. Jedno od tih je svakako i dugo sporo dinstanje mesanje po kojem su naši susedi i najpoznatiji.

U zavisnosti od dužine pripreme i vrste mesa razlikujemo čak tri različita jela sa istom osnovom, dosta luka, mlevena paprika i meso, perkelt, gulaš i paprikaš. Paprikaš se u našoj kući uvek spremao sa dve vrste skroba, krompirom, za tatu i dedu i sa knedlama za nas klince. Na početku mog detinjstva meso je uvek bilo pileće a vremenom smo se izborili sa mamom da pravi i sa svinjskim mesom ;) Moja mama je bila surova kad je hrana u pitanju. Nema volim, ne volim, hoću neću, ima da jedeš šta sam ti sipala pa makar ceo dan sedeo za stolom. Čak su i drugari koji su dolazili kod brata i mene znali za to pa ako im se nije sviđao ručak pravdali su se da nisu gladni i da idu kući jer su znali da moraju da pojedu sve iz tanjira. Dok sam odrastala, paprikaš sam volela samo zbog knedli, koje moja mama i dan danas pravi savršene, sve ostalo u paprikašu meni nije bilo ukusno. Danas, čudom paprikaš volim, kao i gulaš i jednom do dva puta nedeljno ga i jedem. Samo knedle nikako da prežalim, one su mi i dalje ostale omiljene iako ih sada ne jedem.
Osnova svakog dobrog perkelta, gulaša, paprikaša je u dosta luka, dobro izdinstanom sa mlevenom paprikom uz naravno dodatak mesa. Perkelt se kuva sa čistim mesom i to dok se sve ne ukuva, da bude onako, više kao neki ragu, gusto. Gulaš ima meso sa kostima, više je tečniji, u nekim krajevima se dodaje i paradajz sok, mada je po meni to nešto drugo, ne gulaš. I na kraju paprikaš, kao što rekoh, tradicionalno se kuva sa pilećim mesom, uz dodatak krompira, knedli, testenine. Jedina tajna ovog jela je da se kuva na tihoj/srednjoj vatri i da se krčka što duže ;)

hrono paprikasSastojci za 2-3 osobe:

400gr svinjskog mesa bez kostiju
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
1 veća zelena tikvica
1 veća žuta tikvica
300 gr brokolija
2-3 sušena paradajza
2-3 kašičice mlevene paprike
so
biber
1 kašika masti ili ulja

Luk iseći na kockice i staviti da se dinsta na malo masti. Kad luk postane staklast dodati mlevenu papriku, beli luk, sušeni paradajz sve promešati a zatim dodati i meso isečeno na kockice. (ja koristim meso od plećke, meni bude najlepše ali vi možete staviti i neko drugo). Kada se meso malo opeče dodati vodu toliko da prekrije meso. Temperaturu smanjiti na srednju jačinu i ostaviti da se polako krčka. Ovo jelo ne treba da mešate, samo svremena na vreme pogledajte da li je potrebno da sipate još malo vode i to je to. Pustite da šporet uradi svoju magiju ;) Nakon 45 min dinstanja, dodajte tikvice i brkoli i ukoliko ima potrebe dodajte još malo vode. Sad dodajte i so i biber po ukus. Jelo uvek solim u ovoj fazi jer dodavanje soli ranije hoće da "stisne" meso i da ono bude žilavo. Ostavite da se sve polako još krčka 15 do 20 minuta. Paprikaš poslužite uz svežu kupus salatu, još jedna naša porodična tradicija i po ukusu dodajte preko nje malo tucane paprike.

Prijatno!

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: