Kada se jednom upoznate sa čarima začina nikada više vam neće pasti na pamet da koristite veštački dobijene začine. Kako je hrono ishrana princip koji teži zdravoj ishrani i zdravim namirnicama u mojoj kuhinji nema tog groznog žutog začina niti će ga ikad biti. Ovaj recept je jedan mali doprinos da se upoznate sa drugačijim ukusima, orijentalnim začinima i hrani koja greje i dušu i telo.

kolenica vino1

Sastojci:
1 svinjska kolenica do 1.5kg
2 veće glavice crnog luka
2 veće šargarepe
200 ml crnog vina - ja sam koristila Regent Reserve Vinarije Aleksandrović
4 čena belog luka
1 kašičica ljute mlevene crvene paprike
1 kašičica morske soli
1/2 kašičice začina five spices
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1/2 kašičice mlevenog ruzmarina
1/2 kašičice celerove soli
1/2 kašičice kajenskog biber
1-2 kašike maslinovog ulja
kolenica vinoKolenicu stavite u veći sud koji ima poklopac. Dodajte sve navedene začine, seckani beli luk, maslinovo ulje i sve dobro utrljajte u meso. Posudu poklopite i ostavite u frižider minimum 2 sata. Ja sam ovo uradila uveče i sutradan sam spremala kolenicu, na ovaj način će se meso marinirati i primiti sve ove divne ukuse. Pre spremanja izvadite meso iz frižidera 30-tak minuta ranije da dostigne sobnu temperaturu.
Ugrejte tiganj a zatim kolenicu opecite sa svih strana. Za to vreme isecite luk i šargarepu na krupne komade a zatim ih stavite u posudu u kojoj ćete sve peći. Nakon što se kolenica opekla sa svih strana, sipajte vino i nastavite da kolenicu okrećete još narednih 5 do 10 minuta dok alkohol ne ispari iz vina. Kolenicu prebacite u posudu u kojoj su luk i šargarepa a zatim sve prelijte sa vinom. Dodajte još do 2 dcl vode. Tečnost treba da bude do polovine kolenice te količina vode zavisi od veličine posude/kolenice. Ceo ovaj proces možete uraditi i u jednoj šerpi/posudi ukoliko imate odgovarajuću koja može da ide i na ringlu i u rernu. Posudu stavite u rernu na 250 stepeni. Kada se rerna zagreje, smanjite na 200 stepeni i pecite 2 sata. 
Nakon što je meso pečeno, ostavite ga na tacni da odmori. Izvadite šargarepu a preostalu tečnost i luk izblendajte uz pomoć štapnog miksera. Vratite na šporet ukoliko ima potrebe da se sos još malo zgusne.
Kolenicu poslužite uz dobijeni sos, miks zelene salate, kupusa, paradajza i čašicu dobrog vina. Ja vam preporučujem da to bude vino vinarije Aleksandrović.
Prijatno.

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: