susamOvih dana istražujem nešto više o hrani i tako sam naišla na jedan blog koji se bavi veganskom ishranom. Pregledala sam tekstove i recepte i među njima naišla na recept o mleku od susama. Prva reakcija mi je bila kako to meni nije ranije palo na pamet da napravim :) I tako, sela sam da malo istražim o čudesnim semenkama zvanim susam...


Integralni susam se gaji u Mediteranskim planinskim predelima na zemljištu koje je bogato kalcijumom, fosforom, silicijumom, cinkom i magnezijumom te nije čudo odakle i samo seme sadrži upravo ove minerale. Predanja kažu da je i sama Kleopatra koristila susamovo ulje koje je doprinelo njenoj dugovečnosti i nadasve čuvenoj lepoti.
Pored već poznate velike količine kalcijuma u sebi, susam je bogat i esencijalnim aminokiselinama, pogotovo linolinskom i oleinskom kiselinom. Susamove semenke su takođe bogate bakrom, manganom kao i magnezijumom, gvožđem, vitaminom B1, cinkom, već pomenutim kalcijumom i vlaknima. Pored ovih vitamina i minerala, susam sadrži i sezamin i sezamolin, fitohemikalije koje krasi odlika da između ostalog snižavaju i holesterol i krvni pritisak.
Osim pozitivnog uticaja na jetru koju štiti od oksidativnih oštečenja pokazalo se i pozitivno delovanje na ublažavanje tegoba povezanim sa menopauzom. Susam, između ostalog je i odličan laksativ, pomaže pri balansu organizma kod žena zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E. Dokazano je da i svakodnevnom upotrebom susama možemo da sprečimo zapaljenske procese u organizmu a skorije studije su pokazale da ima snažno antikancerogeno dejstvo zahvaljujući jedinjenjima koja ubijaju ćelije raka, naročito raka pluća i prostate.
Svi ovi dragoceni sastojci susama se mnogo bolje apsorbuju ukoliko je seme samleveno ili zgnječeno. U kombinaciji sa uljem, možete dobiti i odličan namaz, tahini. Za detaljan recept kliknite OVDE.

susamovo mlekoSusamovo mleko - osnovni recept

Sastojci:
200 gr integralnog susama
1 litar vode

Kao i kod bademovog mleka (recept OVDE) sama procedura pravljenja mleka započinje dan ranije. Susam properite a zatim sipajte minimum 4dcl vode preko susama. U nekim izvorima sam pronašla da susam nije neophodno natapati, ali smatram da je bolja opcija da odstoji potopljen.
Nakon minimum 4 sata, ja sam ostavila preko noći. Vodu ocedite, susam stavite u blender sa 2dcl vode i meljite dok ne dobijete glatku smesu. Tad sipajte i preostalu količinu vode. Dobijenu smesu procedite. Nakon ceđenja ovo je osnovni recept za mleko. Ovakvo mleko možete koristiti u kafi, 2 do 3 kašike par puta nedeljno, ukoliko ste u periodu restrikcije. Ja ga recimo smrznem u posudicama za led te kao kockicu leda stavljam u kafu. Za one vanrestrikcije, ovo mleko je odlično za pravljenje raznih poslastica, palačinaka, stulijaša, pudinga sa chia semenkama. Pored ovih recepata možete se počastiti i sa aromatičnim mlekom kao što sam ga ja napravila koje je izuzetno ukusno a neuporedivo zdravije od kravljeg mleka. Ovakvo mleko možete napraviti i deci, upoređujući istu količinu kravljeg mleka i susamovog mleka, kravlje mleko ima 29% kalcijuma dok susamovo ima 140% kalcijuma. Pored ovoga, susamovo mleko ima bazni efekat na naš organizam te je preporučljivo da se koristi u hrono ishrani.

Susamovo aromatično mleko

Sastojci:
200 gr integralnog susama
1 litar vode
2 kašike rogača
5 suvih urmi

Proceduru pravljenja mleka ispoštujte kao i kod osnovnog recepta. Dakle, potopite susam tokom noći, procedite od vode, stavite u blender sa 2dcl vode da se dobije glatka smesa. U ovom koraku dodajte rogač, urme i preostalu količinu vode. Sve sastojke još jednom dobro sameljite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smesu procedite da biste dobili čisto mleko. Ostatke od mlevenog susama možete koristiti za krem čiji recept možete pročitati u nastavku teksta.

Krem od susama i urmi

Sastojci:
susam preostao od mlevenja
150gr suvih urmi
sok od 1 limuna
1-2 kašike kokosovog ulja

Preostalu smesu nakon ceđenja mleka ostavite u cedki par sati da se dobro osuši. Nakon toga u blender stavite urme, mleveni susam, sok od limuna i po ukusu dodajte kokosovo ulje. Smesu dobro sameljite dok ne dobijete kremast namaz. Po ukusu možete dodati i kakao prah ili rogač. Ovaj namaz možete koristiti u periodu užine, recimo za palačinke od susamovog mleka ;)

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: