hleb drgifingPre par nedelja stigao mi je poziv da posetim pekaru "Roggenart" i da vidim kako se pravi sad već čuveni "Hrono hleb dr Gifing". Moje oduševljenje je bilo ogromno, pogotovo što je ovo prva fabrika u kojoj sam bila i imala sam mogućnost da upitam tehnologa sve ono što me zanima o samom hlebu, procesu proizvodnje, pečenju...


I tako, jednog ponedeljka, dok se magla spuštala sve više na prestonički grad, ja sam se uputila u pravcu pekare. Iako se sama lokacija pekare ne pronalazi lako, miris koji je dopirao iz nje je bio savršen pokazatelj da sam na pravom putu. Ljubazne predstavnice pekare "Roggenart" su nas dočekale sa osmehom i naš obilazak je mogao odmah da počne.

Na samom početku smo se upoznali sa samom fabrikom, njihovim proizvodnim asortimanom a onda su nas polako uveli u priču o hrono hlebu...
Nutricioniti Centra dr Gifing, na čelu sa dr Anom Gifing, zajedničkim snagama sa timom tehnologa pekare "Roggenart" su testirali i probali najbolju kombinaciju žitarica ne bi li se dobio kompaktan, zdrav i ukusan hleb koji bi u potpunosti odgovarao principima hrono ishrane. Ono što nam je na početku rečeno je da se raž koja se stavlja u ovaj hleb, doprema specijalno iz Austrije. Konstantan kvalitet koji je na prvom mestu misija ove pekare je ono što je izdvojilo ovu žitaricu te je odluka bila i više nego lagana da se upravo ona koristi. Drugi sastojak koji se koristi za pravljenje ovog hleba je ovas. Ovas se potapa u vodu koji se zatim pretvara u kašu i kao takav se koristi. Pored ove dve žitarice, u hlebu je sadržano i heljdino brašno. U najmanjem procentu, koristi se i pšenično brašno, manje od 10%, koje je prvenstveno dodato zarad kompaktnosti hleba. Specifičnost ovog hleba, kao i mnogih drugih iz pekare "Roggenart" je svakako i raženo kiselo testo. Kiselo testo služi kao prirodni konzervans jer ono sadrži mlečnu, sirćetnu i propionsku kiselinu koji sprečavaju rast divljih kvasaca i plesni. Pored kiselog testa, sadrži i minimalne količine kvasca koji je dodat iz tehnoloških razloga, za osiguravanje poroznosti hleba. Ovu minimalnu količinu kvasca možete primetiti i po tome što je za razliku od svih ostalih, hleb punog izgleda u preseku. (op. aut. nije rupičast kao recimo beli hleb niti se prilikom pritiska može saviti tako da gornja kora dodirne donju, što je odlika hleba sa puno kvasca.) I na kraju, ne najmanje bitno, dodaje se i so koje daje ukus ovom hlebu.
roggenartNakon što su nam pobrojali sastojke i dali objašnjenje za svaki usledila je priča o proizvodnom procesu. Jedan od ključnih elemenata u pripremi hleba je svakako i mikser u kojem se dešava sva magija. Mikser, za razliku od većine koji se koriste u pekarama u Srbiji, nije spiralni mikser. Na moje iznenađenje, ovo je bio mikser koji testo muti vertikalnim pokretima i to tako da u potpunosti oponaša ljudske pokrete prilikom mešenja hleba. Kada se hleb dobro umuti, tj izmesi. Presipa se u posebne posude u koje stoji naredna 24 sata. Procesom stajanja, aktivira se kiselo testo i na taj način se obogaćuje ukus krajnjeg proizvoda. Po isteku 24 sata, hleb se meri na preciznim vagama, ručno oblikuje u karakteristične veknice i posprema u kalupe. Treći ključan i bitan korak u procesu proizvodnje je svakako i sam proces pečenja. U pekari Roggenart koristi se parna peć. A ono što je za svaki dobro ispečen hleb bitno, je to da se prilikom pečenja hleb uvek stavlja u vruću peć a da se zatim temperatura naglo obara. Ovim se stvara lepa korica hleba a hleb je u sredini dovoljno peče. Mali trik koji su nam odali a i vi možete koristiti je da stavite leda u zagrejanu rernu ili recimo poklopite hleb dok se peče.
Proizvodni proces se na kraju završava pakovanjem i distribucijom. Hrono hleb dr Gifing za sada možete pronaći u pekarama "Roggenart", prodavnicama Idea, Aroma, Roda, Mercator i Univerexportu u Beogradu i Novom Sadu. Ono što je menadžment tim obećao je da će u narednom periodu poraditi na tome da se ovaj hleb pronađe i u rafovima u drugim većim gradovima Srbije. A još jedno dato obećanje koje se ovih dana i ostvarilo je i novi proizvod, hrono grisine, koje su 100% od raženog brašna a koje možete pronaći samo u pekarama Roggenart. A ono što će se naći u prodaji kao nov proizvod je i 100% raženi hleb bez kvasca koji je takođe po pravilima hrono ishrane dr Gifing. I za kraj, odali su nam još jednu tajnu, a to je da hleb možete držati u frižideru u zaštitnoj foliji u kojoj se pakuje i na taj način sačuvati svežinu i produžiti rok trajanja za par dana.

Nešto više o sastavu hleba možete pročitati OVDE.

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: