klice1Dok blogersko "nebo" trese groznica zvana "Tonus hleb", ne bavim se onim što jeste ili nije. Jer kako kažu Skali i Modler, "Istina je tamo negde". Nosim se mišlju da smo kao narod začetnici ideje da iza svega postoji neka zavera te opasno sumnjam da je i u aferi "Votergejt" ustvari zakulisna radnja nekog, naše gore list, čiji su preci otišli za boljim sutra zajedno sa Kolumbom.

Moj news feed je prepun tekstova, linkova, dokaza, opovrgavanja istih i sve u cilju da se neko diskredituje, zašto i zbog čega, manje je važno, primećujem. Mnogi uticajni blogeri, da ne kažem influenseri, daleko odmiču od svoje sfere interesovanja bloga i guraju nos gde im nije mesto, zna se, kao Marica, ovaj, da ne budem vulgarna, kao mirođija ;) I tako, reših i ja da iskoristim ovu frku, na pravi način, ne zauzimanjem stava da li je nešto ok ili nije, već da se umuvam u hashtagove i na pravi način iskoristim SEO priliku, jer želim da se bavim onim čime se inače bavim, hranom i njenom pravom vrednošću, receptima i zdravim namirnicama, domaćoj kuhinji i jelima u kojima znamo svaki sastojak.

Šta su to klice?
Klice su najbolja hrana koju možete u svom domu uzgajati. Nema boljeg osećaja nego kad nečemu posvetiš par dana pažnje i ljubavi a ono izraste u predivnu superhranu koja osim što će te nahraniti, uticaće i pozitivno na zdravlje. Klice se mogu uzgajati od najrazličitijih biljaka, najpoznatije su svakako od pšenice i alfaalfa, ali i od pasulja, suncokreta, kupusa, sargarepe, kres salate, heljde, kukuruza, susama, badema, leblebija...

Nutritivne vrednosti
Kada pričamo o nutritivnim vrednostima klica, bitno je spomenuti da se procesom klinjanja vrednost vitamina drastično povećava. Pogotovo vitamina A, B, C, i E. Istraživanjem sam pronašla podatak da za neke od ovih vitamina vrednost skoči i do 20 puta. Druga važna stvar koju ove namirnice sadrže su svakako vlakna, a znamo koliko su ona važna u procesu mršavljenja i koliko pozitivno utiču na našu probavu. I da naučimo nešto novo, klice sadrže enzime, vrstu belančevina, koji su jedna vrsta katalizatora za sve naše telesne funkcije. Minerali su takođe sastavni deo klica, ponajviše kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan i kalijum. Ovi alkalni minerali pozitivno utičnu na baznost u našem organiznu, a to smo već apsorvirali zašto je bitno. I na kraju, ne manje bitno, klice sadrže esencijalne masne kiseline.

Kako uzgajati klice?
Na početku može biti previše komplikovano i zahtevno, ali kada steknete rutinu, uvidećete da je ovaj proces vrlo jednostavan. U teoriji, potrebno vam je seme, topla i vlažna sredina, vreme i to je to. Svako zrno ima drugačije vreme natapanja kao i vreme klijanja, te za neka nenavedena zrna potražite informacije putem interneta.

Vrsta               Vreme natapanja        Vreme klijanja
pšenica            12 sati                      3-4 dana
alfaalfa            6 sati                        5-6 dana
suncokret         24 sata                     2-3 dana
heljda              3-4 sata                    2-4 dana
mungo pasulj    8 sati                        3-5 dana
azuki pasulj      12 sati                      3-5 dana

Nutritivne vrednosti klica su najviše 70 sati od početka klijanja a nakon toga ove vrednosti se snižavaju, te je najbolje iskoristiti ih u ovom periodu. Ako mislite da nećete moći da ih iskoristite, uvek možete da ih stavite u frižider i na ovaj način usporite proces klijanja.  

Prilikom kupovine semena, gledajte ako je moguće da potražite one koji su organskog porekla. Pre samog procesa klijanja, semenke proberite. Izbacite sva ona polomljena zrna ili ona koja su promenila boju. Semenke stavite u staklenu posudu, sipajte 3 puta više vode od količine semenki, pokrijte sa čistom gazom i osigurajte gumicom da se gaza ne pomera. Klice je potrebno natapati onoliko koliko piše u gornjoj tabeli. Nakon perioda natapanja, vodu prosuti, zrna procedite, isperite i ostavite ih da budu vlažne, ne mokre. Dok klice ne narastu ovaj proces radite jednom do dva puta dnevno.

Dodatni saveti
- ako možete, kupite organsko seme
- redovno ih ispirajte, jer na taj način uklanjate štetne mikroorganizme
- neiskorišćene klice posle vremena klijanja čuvajte u frižideru
- pre korišćenja klica isperite ih vodom
- ukoliko klice promene, miris i ukus, nemojte ih koristiti
- ukoliko osetite miris plesni, nemojte ih koristiti
- najsigurnije je da ih koristite termički obrađene
- u hrono ishrani klice od žitarica, koštunjavog voća možete koristiti za doručak, klice od povrća možete koristiti i za ručak i večeru.

Tips
Kako se u ovom receptu koristi veća količina klica, ja sam koristila plastičnu cediljku umesto staklene tegle. Prilikom natapanja, cediljka je bila zajedno sa pšenicom stavljena u staklenu činiju. Nakon perioda potapanja, cediljku sam izvadila, isprala semenje, ocedila i cediljku ostavila sastrane da pšenica nastavi da klija, prekrila sam je sa gazom.

Hleb od pšeničnih klica

hlebodklica

Sastojci:
300gr zrna pšenice
100gr ovsenih mekinja
2 kašike semenki lana
2 kašike semenki suncokreta
2 kašike semenki bundeve
2 kašike semenki susama
1 kafena kašičica soli
1 ravna kašičica sode bikarbone
sok od pola limuna
50 ml vode - po potrebi

Priprema:
Semenke pšenice potopite i pripremite na gore opisan način. Nakon tri dana, kada su klice porasle, operite ih i sameljite u blenderu (op.aut. ako imate mašinu za meso možete i u njoj, mene je sasvim fino poslužio i blender.). U samlevene klice dodajte mekinje, semenke, so, sodu bikarbonu i sok od limuna. Sve pomešajte. Ukoliko bude potrebe dodajte još vode. Ja sam dodala vrlo malo, jer su klice same po sebi vlažne. Smesu sipajte u pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40-50 minuta na 220 stepeni. Proverite da li je pečen hleb sa drvenim štapićem za ražnjić ili nožem, ukoliko je potrebno pecite ga još. Ovako pečen hleb čuvati u frižideru a moguće je i iseći ga na kriške a zatim zamrznuti pa koristiti po potrebi.

I na kraju, samo bih dodala, verujte svojim očima i svojim rukama, jer najveća je radost kada sami nešto pripremite.

Prijatno!  

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: