huhNakon što smo sabrali 2 i 2 i konačno se upustili u avanturu organizovanja venčanja za 4 meseca, tek tad me je uhvatila panika. Najviše nervoze je bilo oko toga da li ću pronaći onu pravu, venčanicu, zna se. Onog pravog sam pronašla pre 6 godina. 3 meseca pred venčanje sam majku slučajno uhvatila u razgovoru sa komšinicom kojoj govori kako kao da nema mladu u kući, sve su organizovali, spremili, dogovorili, izabrali.

Čak i potraga za tom pravom venčanicom se brzo završila. Često sam svojim prijateljicama kukala kako se bojim da se nešto ne izjalovi jer je do sada sve išlo savršeno... Prvi restoran u koji smo ušli smo znali da je taj; muziku imamo odavno; muzičari sa kumove svadbe; pozivnice iz košiluka; burme nabavili u mom rodnom gradu; odelo kupljeno u jednom outletu na sniženju; cipele pronađene u neobaveznoj šetnji, i za mene i za njega; šminker i frizer sa probe venčanice; dekorater iz komšiluka, savršena; fotografi, restoranski ali savršeno odradili posao; njeno veličanstvo torta, e tu je bilo malo nećkanja ali presudio je moj instikt, od 2 torte, od 15 i 10 kg ostalo 1kg, izvinite, nije bila hrono, ali bila je sa puterom i čokoladom, tonom čokolade ;)

Nervoza nije popuštala ni na dan svadbe da će nešto poći po zlu, jer tako to ide, mislila sam. Do sad je sve bilo savršeno organizovano, lako odlučeno, iako nisam neka koja se lako odlučuje. Dekoraterka se krstila kada me je ugledala sa viklerima na glavi kako izlazim opuštena da vidim kako kite kola, a u meni prava bura. Dok su stigle frizerke i šminkerka bila sam previše uzbuđena da bih mislila o onom loše a možda je i delovao onaj pelinkovac koji smo budući i ja potegli direkt iz frižidera. Mladoženja koji gleda Novaka, fotografi pored njega, odmah tu ja se šminkam i friziram, prijateljica ludi i viče da nismo normalni. A mi. Mir u nama iako smo malo kasnili tj neki bitni gosti su kasnili. Pop je bio nešto nakrivo nasađen. Misteriozni pop, nije naš, te smo i mi bili nakrivo nasađeni. Temperatura je pretila da postane tropska. Šminka je curila jer u ludilu spremanja zaboravismo fixator. Nekom bio hladan roštilj, nekom slana čorba, nekom se nije svidela muzika. Ali na kraju dana, meni je on bio savršen. Od početka do kraja!

Savršeno buđenje uz bidermajer u frižideru. Savršeno nazdravljanje sa budućim mužem pelinkovcem. Savršeno Zokino "da li je realno". Savršeno kumovo bockanje. Savršeno pogrešan pop. Savršene tesne cipele posle 6 sati. Savršena kuma koja nije prestajala da igra. Savršena moja majka koja je herojski izdržala celu svadbu na nogama, bez suza. Rasplakala se na polasku. Savršen prvi ples. Savršeno nesavršen moj prvi potpis kao gospođa Gospić. Savršen poslednji ples uz makedonsku serenadu, praznu salu i samo mi. On i ja. Savršeno nesavršeni.

Posle svadbe sam razmišljala kako mi je drago što nisam od onih histeričnih mladi koje sve organizuju godinama i koje nikada nisu zadovoljne. Onda sam shvatila da bi to bilo prosto nemoguće, samo iz činjenice zato što ja nisam takva. Uvek organizovana, uvek pedantna, uvek taktična, uvek neodlučna. Tako nekako je i prošla svadba. Kad bih mogla da se vratim u to prošlo vreme, promenila bih samo onu stvar na koju nikada neću moći da utičem, a to je temperatura, sve ostalo je bilo baš onako kako sam želela i zamisila. Čak i mladoženja ;)

 

Svadbarski hleb

svadbarski hleb

Sastojci:

1 šolja heljdinog brašna

1 šolja ovsenog brašna

1 šolja raženog brašna

2 šolje mlake vode

3 kašike golice

3 kašike suncokreta

sok od 1 limuna

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike psilijuma

1 kašičica soli

1 kašika maslinovog ulja

Sve sastojke pomešajte, posudu prekrite i ostavite da odstoji par sati. Posudu u kojoj ćete peći hleb premazati sa uljem, staviti smesu za hleb, poklopiti, staviti u rernu a zatim uključiti na 220 stepeni. Peći sat vremena. Nakon toga proveriti da li je hleb pečen, ukoliko nije, produžiti vreme pečenja.

Ja sam hleb pekla u zemljanoj posudi, ukoliko je nemate može da posluži i staklena ili vatrostalna posuda. Ukoliko ni to nemate, uvek možete staviti u pleh i staviti alufoliju preko.

Posude uvek stavljajte u hladnu rernu, da ne bi pukle. Prilikom vađenja iz rerne kao i podizanja poklopca budite obazrivi posto je izuzetno vruće.

Šolja je od 2.5 dcl.

 

Prijatno.

 

Komentari   

0 # VolimDaJedem 08-10-2015 08:44
Prelepa priča! Hvala Sanja. :)
0 # Sanjarka Snova 08-10-2015 08:59
Hvala tebi sto si bila deo mog posebnog dana :-* :-*

Nemate prava da postavljate komentare.

Prijavljivanje

Pretraga

 hhfbg

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti: