Užina

Večera

 • Hrono kinezi

  Hrono kinezi

  Najpribližniji ukus koji možete dobiti a da nije korišćena soja i ostali dodaci koji koriste kinezi prilikom pripreme njihovih jela.

Prijavljivanje

POSTAVITE SVOJ RECEPT!

Prijavite se za novosti:

Najnoviji tekstovi o HI

Pod lupom, hrono slatkiši

07-12-2016

Saradnja sa "Hrono Magazin" se i ovog meseca nastavlja te tekst koji se nalazi u decembarskom broju magazina možete pročitati i ovde na blogu.

Opširnije>>

Zdrave hrono zamene namirnica

26-10-2016

Hrono zamene namirnica Saradnja sa "Hrono Magazin" se i ovog meseca nastavlja te tekst koji se nalazi u novembarskom broju magazina možete pročitati i ovde na blogu.Prelaskom na hrono ishranu većina...

Opširnije>>

Najnovije priče o hrani

Moj prvi zalogaj - Igrajte se odrasli lj…

18-10-2016

Kada sam pre par nedelja dobila poziv od strane Centra dr Gifing da prisustvujem promociji knjige "Moj prvi zalogaj" mom oduševljenju nije bilo kraja.

Opširnije>>

Melitzanosalata iliti malidžano salata

03-08-2016

Za mene je maj mesec kojem se najvise radujem. Mesec pun rođendana, dobrih provoda, pravog prolećnog Sunca koji greje do kostiju i mesec u kojem biram kuda ću na odmor.

Opširnije>>

Vaše priče

Pasti i ustati. Ponovni početak.

29-11-2016

Ne danina, ni nedeljama, mesecima mi ovaj tekst u nekom obliku stoji kao kost u grlu. Kako priznati naglas sebi, kako priznati naglas drugima da si bitku koju si jednom...

Opširnije>>

Patike ili štikle - Vesnina priča

30-10-2016

Ja sam Vesna. Znaš, ona debela… Ona što se glasno smeje… Ona što puno priča ne zaklapa… Ona, što kad priča, zvuči k’o Nele Karajlić… Eee, ta Vesna… Ovo je...

Opširnije>>

Najnoviji hrono tekstovi

mrsavljenjeSa hrono-ishranom sam započela pre nešto više od sedam meseci. Moram da priznam da na samom početku nisam dobro pročitala sve što je trebalo, nisam proučila pravila, ali sam imala jaku motivaciju da se "dovedem u red" i pomno sam pratila šta se jede u našoj grupi. Posle ovog vremena vidim da se često provlače neke početničke greške i pitanja, pa reših da ih ovde lepo navedem da početnicima olakšam.

 

 1. Premali obroci

  Jedno od najvažnijih pravila u hrono-ishrani je satnica obroka (hronos je vreme na grčkom jeziku). Da bismo izdržali preporučenih 5,5 ili 6 sati između dva obroka, presudno je da dovoljno pojedemo kad je vreme za to. Obično stidljivo krenemo u priču sa hrono-ishranom i u strahu od debljanja ograničimo obroke, da bismo posle 2-3 sata bili gladni, jeli neke bademe ili nešto gore između obroka. Nije toliki problem za prepodnevne časove, obično smo i zauzeti, dobro smo doručkovali, ali popodne se desi da pokleknemo ako ručak nije bio obilan. 

 2. Piletina, piletina, piletina

  Krenuli ste sa hrono-ishranom, i pošto ste na "dijeti", na vašem tanjiru je samo pileće belo, za ručak, večeru... To je greška. Pileće belo meso nije masno, nije kalorično i često se koristi u dijetama. Hrono-ishrana nije klasična dijeta jer se ne oslanja na potrošnju kalorija, nego raspored i satnicu obroka, kao i naravno izbor zdravih namirnica. Prema pravilima hrono-ishrane, za ručak se jedu jača mesa: junetina, svinjetina (ne mnogo masna), jača riba... Slobodno. Stvarno. Samo je važno da ne mešate vrsta mesa u jednom obroku.

 3. Bogom-dano voće

  Niste vi krivi. Celog života nas uče da je voće nešto najzdravije. Teško je shvatiti pravila koja vam zabranjuju da ga jedete. Zato odlučite da to pravilo "zaobiđete", koristite voće redovno i niste zadovoljni rezultatima. 
  Hrono-ishrana ne zabranjuje voće de facto. Izbacujemo ga u periodu restrikcije jer nam jednostavno nije potrebno. Sve što imamo u voću, imamo i u povrću, minus šećeri. Jedite dovoljno povrća uz obroke i ne brinite ništa. Kad se kilogrami približe nekoj normali, uvešćete lepo voćnu užinu popodne, kada vam je potrebna. Takođe, treba da shvatimo da ni sa voćem ne smemo da preterujemo. Voće vam je u stvari slatkiš, zdravi, ali ipak slatkiš. Zna se šta bude onom ko jede puno slatkiša. :)

 4. Ovsene pahuljice i sl.

  Slično kao i sa piletinom- nekako smo programirani kad pomislimo na skidanje kilograma, odmah je tu kesica ovsenih pahuljica. Ovas je super. Treba ga koristiti redovno, za doručak. Ovsene pahuljice su ovsev dalji rođak. Prošle su dalek put otkako su bile ovas. Prerađene, presovane, sušene, tretirane. Kaloričnije su i ne više tako dobre kao što su bile. Važno je da shvatite da prateći hrono-ishranu, koristimo maksimalno namirnice u njihovom izvornom obliku. Hoćete kečap? Uzmite prirodan sok od paradajza i prokuvajte ga, dodajte začine. Hoćete pečenicu? Idite do pijace, kupite je direktno od nekog deke sa šajkačom ili nekog drugog poljoprivrednika. Hoćete ovsene pahuljice? Kupite ovas u zrnu, prokuvajte ga i jedite sa sirom i prženom slaninicom. Zaljubićete se. Garantujem!

 5. Kafice 3u1, 2u1...

  Ako nešto razumem, to je ljubav prema kafi. Kad je trebalo da zatrudnim sa drugim detetom, dobro sam stavila prst na čelo... Ko će izdržati opet 9 meseci bez kafe... i još ponečeg. Tako da, zaista vas razumem. Kafa nas podiže, ona nam je izgovor za razgovor, za predah, ne računa se u obroke... Ili možda računa? Popijte kafu, popijte dve dnevno, ali znajte šta pijete. Kada uzmete čistu tursku (srpsku, grčku) kafu bez šećera i mleka ili espreso bez mleka, znate šta pijete. U onim simpa kesicama 3u1, 4u1, antistres, antikilogram, ovoono kaficama, pored kafe ima koječega. A ništa nije ni zdravo, ni prirodno, niti vam je potrebno. Ko voli kafu sa mlekom, preporučujem bademovo mleko (domaće) ili ono malo "naprstak" mlekce. Kad smo već kod kafice, da dodam i...

 6. Kafa pre doručka

  Sve vam je jasno, i integralni hleb, i zeleno povrće za večeru, ali kafa pre doručka da se ukine?? To sigurno nije toliko važno, nastavićete vi kako ste i do sad. Uostalom, bez kafe nećete moći ni "oči da otvorite". E, važno je. Kiselost je ono što nas ubija, razgrađuje, zbog čega se razboljevamo, starimo... Kiselost moramo da ubijemo tako što ćemo dan započeti "tuširanjem" organizma finim biljnim čajem sa limunom ili limunadom. Da postavimo stvari na svoje mesto. Pa onda doručak da nam da energiju. A tek onda udovoljimo sebi jednom finom kaficom. Još bolje da i nju zalijemo posle limunadom, da neutrališemo tu kiselost. Probajte, možete vi to. Kad sam mogla ja, možete i vi!

 7. Naslovi i deklaracije

  Niste vi jedini. Trgovci i marketing-stručnjaci nas redovno udaraju gde smo tanki. Privuče vas pakovanje gde OVOLIKIM slovima piše kako je nešto super zdravo, piše "fitnes", piše "0% masti". Računate da ste kupili zdravu stvar, a ne čitate šta piše sitnim slovima.... Zapitajte se je li normalno da sir ima 0% masti i kako su to postigli. Šta li su mu sve uradili? Šta su umesto te masti dodali? Kupićete mlečni proizvod koji kravu nije video. Kupićete mesni proizvod sa 4% mesa itd itd. Vrlo pažljivo čitajte deklaracije, raspitajte se u našoj hrono-grupi oko marke i vrste proizvoda za koje niste sigurni. Nosite lupu sa sobom ako ne vidite dobro. 

 8. Bademi, bademi...

  Ukačili ste da uvek treba imati bademe u šteku. To je verovatno prva stvar koju ste ukačili. :) Bademi su "lek" za glad, zamena za obrok, gutamo ih samo tako. Bademi su kalorično voće. Nisu uopšte naivni i ne treba ih olako koristiti. Pogotovo ne između obroka. Oni su nam ponuđeni kao prva pomoć ako nismo u situaciji da pojedemo konkretan obrok, da ne bismo otišli u prvu pekaru na burek ili pizzu. Ne preterujte sa bademima!

Ovaj spisak ima tendenciju da postane predugačak i naporan za čitanje, što mi nije namera. Htela sam da vam skrenem pažnju na česte greške i ukažem na situacije gde možete napraviti više štete nego koristi. Za ostale greške (sassy voda, žvake i bombone bez šećera, preskakanje večere itd...), pratite našu grupu. Srećno!